Boller med havregrød og skyr

IMG_5900IMG_5902

Her i weekenden er mine 2 store børn ude på eventyr – og vi har “kun” Elliot hjemme ♥ Det nyder vi – selvom jeg – indrømmet – savner de store ♥ Her til morgen stod jeg op før de andre ( som jeg plejer ) og listede mig ud i køkkenet.. Jeg havde en omgang skyr stående som skulle bruges meget snart – og så var idéen jo hovedet  ♥ Noget måtte jeg jo trylle den om til – og det blev til disse skønne boller, fyldt med den lækre skyr og så med Elliots yndlingsmorgenmad – havregrød ♥

Bollerne er super saftige og mætter rigtigt godt – der er nærmest intet fedstof i, men de er fyldt med gode sager – og du kan variere dem med de frø og kerner du har lyst til. Jeg valgte at lave en version uden ekstra og tilsatte tranebær til halvdelen af dejen. Bollerne blev taget rigtigt godt imod og er allerede genbestilt ♥

Ingredienser til ca. 25-30 boller

  • 3 dl havregrød
  • 50 g gær
  • 3 dl vand
  • 4 dl skyr eller græsk yougurt 2%
  • 2 spsk olie – f.eks. olivenolie
  • 2 store æg
  • 2-3 spsk honning eller sirup
  • 1 knivspids groft salt
  • 5 g chiafrø – kan sagtens udelades
  • 3 spsk HUSK – kan sagtens udelades, du skal så blot nedjustere ½ dl på vandet.
  • ½-1 tsk kardemomme
  • 2 dl sesamfrø ( eller hørfrø )
  • 4 dl ølandshvede eller andet groft mel
  • evt. 50-75 g tørrede tranebær
  • 7-9 dl hvedemel

Fremgangsmåde:

  1. Lav havregrøden som du plejer – jeg laver den altid i microovnen – tager 2 minutter pr. portion og lad den køle af et par minutter.
  2. Tilsæt vandet og rør gæret ud i blandingen.
  3. Tilsæt skyr,olie,æg, salt og honning. Rør godt sammen og tilsæt herefter sesamfrø, chiafrø samt HUSK. Tilsæt evt. kardemommen.
  4. Rør ølandshveden i og tilsæt hvedemelet – lidt ad gangen. Ælt med dine hænder tilsidst, for at sikre at dejen ikke bliver for fast og tør. Dejen skal være klistret og har en lidt speciel konsistens pga. skyren – men den skal hellere være for klistret end for tør, da bollerne vil blive alt for tunge og kedelige når de er færdigbagt.
  5. Brug en spiseske som du dypper i vand, for hver bolle og former en smule med hånden.
  6. Når du har sat ca. 15 boller af – så tilsæt evt. tranebærrene – eller rosiner vis du holder mere af det ♥ og lav resten af bollerne.
  7. IMG_5913
  8. Lad bollerne stå på bagepladen mens du snupper opvasken og pensl dem så med lidt æg og drys med lidt havregryn eller sesamfrø.
  9. Bag dine boller ved 225 grader i ca. 18  minutter – de skal lyde “hult” når du banker let i bunden på dem – så er de færdige, tiltrods for at de virker meget bløde.
  10. Lad dem køle en smule og nyd dem evt. lune. Bollerne holder sig saftige i en lufttæt pose ♥

Bollerne er gode i madpakken – for de mætter supergodt, til brunch, morgenmad og som tilbehør til en lækker salat til aften ♥

TIPS: Du kan sagtens skifte havregrøden ud med ruggrød,speltgrød eller grød lavet på quinoa ♥ Faktisk kan du også bruge resterne af risengrøden ♥

Du kan også vælge, at lave disse boller som koldhævede – så skal du nedjustere mængden af gær til ca. 10 g og give dejen ca. ½ dl vand mere – og sørge for at holde meget hvedemel tilbage – tilsæt evt. kun ca. 5 dl og spæd til, når du ser hvordan den har hævet næste morgen. Bollerne kan også laves som grydebrød.

Boller er absolut fryseegnet. Bag evt. bollerne lidt mindre så de fint tåler at blive varmet i ovnen, når de skal bruges ♥

Rigtigt god bagelyst ♥

IMG_5906IMG_5914-001

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>