Fastelavnsboller med overraskelser

270114

I går fik vi skønne venner på besøg – aftalen var at vi skulle gå en lang tur med alle vores lækre unger i det bidende kolde vejr, bagefter stod den sædvanlig på hygge, spil og dejlig mad ♥ Ungerne og jeg stod for dessert og hygge.. Så vi smuttede i køkkenet og besluttede at tage forskud på fastelavn ♥ Det er en dejlig tradition, som vi holder rigtigt meget af – en tradition hvor børn og voksnes fantasi bliver sat i gang og hvor leg, glæde og overraskelse er i fokus ♥ 

Jeg har siden børnene blev født bagt disse fastelavnsboller – dog har grunddejen skiftet et par gange, men det er slut nu – nu er den lige som vi kan lide den – saftig og blød ♥ Den holder sig sådan i 3-4 dage – pga. kærnemælken i dejen. Tag ungerne med i køkkenet – det her er en rigtig børnevenlig dej og de elsker at vælge fyld og at “gemme” overraskelsen inde i bollerne ♥ Varier fyldet lige efter din smag – vi har i år valgt 4 variationer – og efter fadet at dømme, så er alle 4 varianter absolut godkendt af såvel børn som voksne.

Ingredienser til 40 boller:

  • 50 g gær
  • 5 dl kærnemælk
  • 100 g smør
  • 4 æg
  • 100 g lys rørsukker
  • 1 tsk groft salt
  • 1 spsk vanilje eller korn fra en vaniljestang
  • 2 tsk kardemomme
  • 1 tsk ingefær
  • 700-850 g hvedemel ( afhænger lidt af hvilken type du bruger)

Forslag til fyld – her er blot hvad jeg valgte i dag:

  • 10 tsk nutella
  • 10 tsk hindbærmarmelade
  • 3 små marcipanbrød ( helst blot marcipan, men jeg er i sommerhus og var løbet tør )
  • 9 stykker ren chokolade – vi valgte lys med knas samt 9 skumfiduser
  • flormelis og past.æggehvider eller mælk til pynt

Fremgangsmåde:

Jeg bruger min køkkenmaskine til denne opskrift, da dejen bliver helt fantastisk luftig og smidig af at blive rørt længe ( ca. 15 minutter i alt ) og det orker  jeg ikke i hånden. Mindre kan sagtens gøre det – bollerne bliver skønne alligevel, men sørg for at dejen ikke bliver æltet tør på noget tidspunkt. Den skal være meget blød og klistret, når den hæver første gang, da den sætter sig meget under hævningen.

  1. Smelt smørret sammen i ca. 3 dl kærnemælk. Rør herefter resten af kærnemælken i og rør gæret ud heri.
  2. Tilsæt krydderierne og rør sammen med æggene.
  3. Kom hvedemelet i ca. 200 g ad gangen og lad det blive godt indarbejdet, før du tilsætter mere. Lad dejen ælte i ca. 10 minutter og føl på dejen – den skal klistre på din finger, men ikke være våd. Lad dejen stå i røreskålen på køkkenbordet og lad den hæve i ca. 1 time.
  4. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og fold den roligt sammen med ca. 100g hvedemel – til den er til at have med at gøre i hænderne. Du skal ikke gennem- ælte den, for så slår du al den gode luft ud af den.
  5. Del dejen i det antal smagsvarianter du vil lave – jeg valgte at lave 4 og del hver ¼ i ca. 9-11 lige store stykker. Rul hver klump til en bolle og tryk den flad i håndfladerne – sæt en tsk fyld i midten og træk dejen op om – det er vigtigt at der ikke er hul ind til fyldet, da det vil løbe ud, når det kommer i ovnen.
  6. IMG_5193
  7. Til de af mine varianter hvor jeg har kommet marcipan og chokolade/skumfidus i, valgte jeg at rulle dejen ud med en kagerulle- skære dejen i de 9-11 firkanter og lægge fyldet på. Herefter er metoden den samme.
  8. IMG_5228
  9. Lad bollerne stå og hæve på bagepladen i ca. 15 minutter og pensl dem med sammenpisket æg.
  10. Bag dine boller i ovnen ved 175 grader i ca. 8-10 minutter.
  11. Husk, at hvis du vil fryse dine fastelavns boller, så giv dem lidt mindre i ovnen, så de kan klare at blive varmet op uden at blive for mørke ♥ Husk også at de ikke er så gode at fryse, hvis du har kommet glasur på dem.
  12. Disse boller er rigtigt gode at fryse – og så have lækre fastelavnsboller klar, når du vil overraske nogen du holder af med hjemmebag ♥ Tag dem blot ud ca. 30 minutter før de skal i ovnen og lad dem stå på køkkenbordet.

Vi håber, at I får en magisk, sjov og glad fastelavn ♥

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>