Grydebrød med ølandshvede og lakrids

IMG_5690

En morgen med overnattende legekammerater, masser af tid og en solopgang smukkere end de fleste ♥ Et nyt og spændende brød i ovnen – duften af hygge spreder sig hurtigt og alle glæder sig til en skive nybagt, lunt og saftigt brød ♥

I dag har jeg eksperimenteret lidt mere end normalt, når jeg laver varianter af “verdens bedste brød”. Jeg har tilsat mere vand – lakrids, revet citronskal og lidt honning ♥ Og det viste sig at blive det hidtil bedste brød – det mætter fantastisk, er super saftigt og samtidig en fryd for øje og smagsløg – ikke en dårlig start på en dejlig weekend ♥

Har du ikke lige ølandhvede i dit skab, så brug en anden type – groft mel – og tilæst 5½ dl vand, i stedet for 6 dl.

Ingredienser til 1 stort brød:

  • 6 dl vand
  • 5-8 g gær – på størrelse med en ært.
  • 1 ½ tsk lakridspulver
  • 1 spsk honning
  • evt. 1 tsk revet citronskal – kan udelades – men jeg havde det liggende ;)
  • 1 tsk groft salt
  • 200 g Ølandshvede fuldkorn – eller andet fuldkornsmel
  • 440 g hvedemel
  • 2 spsk olivenolie
  • 5 g chiafrø – kan sagtens undlades
  • 3 tsk brun farin

Fremgangsmåde:

  1. Rør gæret ud i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser – tilsæt dog hvedemelet til sidst – og lidt ad gangen. Dejen skal ikke æltes længe, blot lige vendes sammen til al melet er “vådt”.
  2. Sæt dejen til at hæve på køkkenbordet natten over – i 8-12 timer.
  3. Næste morgen starter du med at spraye din gryde eller rømertopf med bagespray eller at smøre den med lidt olie.
  4. Rør meget forsigtigt i dejen – skrab den blot lidt ned af kanterne – dette for at “vække” den lidt. Lad den stå i skålen eller vend den ud på køkkenbordet, men ovn og gryde/rømertopf varmes op.
  5. Sæt gryden/rømertopfen i ovnen – tom ! ved 250 g grader, mens ovnen varmer op -og lad den blive rigtigt gennemvarm – ca. 20 minutter, står min.
  6. Tag gryde/rømertopf ud af ovnen og hæld dejen over i den. Drys med lidt mel ovenpå dejen og sæt den i ovnen i 30 minutter.
  7. Tag låget af efter 30 minutter og giv brødet ca. 10 minutter – hold øje med at det ikke bliver for mørkt.
  8. Tag brødet ud af ovnen og lad det køle på en rist – og NYD – det er fantastisk lunt og forbliver saftigt og lækkert i nogle dage ♥

Denne variant er tilsat en ekstra dl vand end de opskrifter jeg ellers bruger på “verdens bedste brød “, men ølandshveden trækker mere vand pga. typen af mel. Brødet har kun meget svag smag eller aroma af lakrids – det giver blot brødet en skøn smag, prøv det, selv husets lakrids-skeptiker har godkendt brødet – og endda tilkendegivet at ” det rent faktisk er det bedste brød du har bagt” ♥

IMG_5687

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>