Honningkagehus

IMG_3875

Om lidt vrimler det ind med forventningsfulde og glade børn.. ♥

Det er efterhånden blevet til en skøn tradition, at vi inviterer et par kammerater til honningkagehus-pyntning, med alt hvad der dertil hører af glasur i lange baner – og farver, farverige M&M´s, skumfiduser og massevis af julestemning ♥ I år blev jeg spurgt af en af de skønne unger : Janne, vi skal da også gøre det her igen næste år, ik ? ♥ Jo – selvfølgelig skal vi det – jeg må jo indrømme at jeg glæder mig lige så meget som ungerne.. Snakken omkring bordet, grin og ja, ren magi ♥ Det er da ren velvære og juleglæde.

At traditionen foreskriver at de samme kammerater bliver inviteret igen, for denne gang at spise honningkagehusene og få lidt rester med hjem, gør jo ikke traditionen ringere ♥

Denne her honningkage dej er virkelig nem at arbejde med, og den kan sagtens klare at blive bagt med det samme – typisk skal disse typer dej jo hvile i køleskabet natten over.. Børnene kan godt tumle dejen selv – dog skal du være lidt opmærksom på at potasken bliver rørt ud i vandet, før den tilsættes dejen.

Ingredienser til 2 huse og lidt figurer:

  • 350 g honning
  • 50 g lys sirup
  • 140 g rørsukker
  • 100 g muscodavo sukker eller brun farin
  • 200 g smør
  • 10 g potaske
  • 2 spsk vand
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk stødt nellike
  • 1 tsk stødt ingefær
  • ½ tsk kardemomme
  • ½ tsk hvid peber
  • lidt revet muskatnød ( kan godt udelades)
  • 800-900 g hvedemel

Fremgangsmåde:

  1. Kog honning, sirup, smør og sukker sammen i en gryde. Lad det køle lidt og bland imens de tørre ingredienser sammen, hold mel tilbage. Opløs potasken i vandet.
  2. Bland de tørre ingredienser med smør/ sukkerblandingen og tilsæt potasken. Tilsæt mel til du har en dej du kan rulle ud. Den må endelig ikke være for tør – den klistrer ikke når den rulles ud, hvis du sørger for at have mel på kagerullen ( eller er den heldige ejer af en fondantrulle, som er endnu lettere :o)
  3. Du kan sagtens lade dejen hvile i køleskabet natten over. Hvis du ikke har mulighed for det, kan du godt arbejde med dejen med det samme.
  4. Skær ud efter skabelon eller anvend en silikoneform. Bag dit honning/peberkage hus i en 200 grader varm ovn i ca. 12 minutter.
  5. Vend delene ud af formene og lad dem køle helt af på en rist.

IMG_3858 IMG_3860

  1. Hvis du har dej i overskud, så tril dem til kugler eller lad børnene lave fine figurer – efter fri fantasi eller med udstikkere.
  2. Når delene er helt kolde, samles de med glasur af flormelis og pasteuriserede æggehvider.

Når børnene skal pynte bruger vi pastafarver – og børnene får hver en eller to sprøjteposer med en poseklemme i enden ( så der ikke løber glasur den “forkerte vej”, når de små hænder klemmer på posen. På den måde kan de tegne og skrive med glasuren. Slik, marengskys, snører og nødder er sjove at bruge – kun jeres fantasi sætter grænser ♥

Husene kan sagtens stå fremme i en uges tid – selvfølgelig har dejen ikke det samme “knæk” som når den er nybagt, men den smager skønt alligevel.

Rigtig god julebage lyst til jer ! Skriv endelig til mig her, hvis I møder udfordring, så skal jeg forsøge at hjælpe !

(Der kommer billeder af vores færdige huse i morgen )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>