Hurtige boller med valnøddemel og birkes

IMG_6773IMG_6768

Til vores frokost i går opdagede jeg at jeg var løbet tør for rugbrød.. Og når bagelysten samtidig var over mig, så var det en kærkommen lejlighed til at hoppe i boblen og lave en ny og lækker opskrift på nogle gode og mættende boller ♥

Disse boller er lavet helt uden lyst hvedemel – jeg valgte mit favoritmel – ølandshveden, men du kan skrifte den ud med hvedemel, grahamsmel eller andre lækre sorter.

Bollerne har en skøn saftig men let krumme – og mætter dejligt uden at være tunge på nogen måde – den perfekte frokost bolle – og her til morgen, konverteres den til morgenbolle, for den faldt i virkelig god smag hos store som små.

Ingredienser – ca. 15 stk.

  • 50 g gær
  • 2 dl mælk
  • 3 dl vand
  • 3 spsk olie – jeg bruger rapsolie
  • 2 æg
  • 1 tsk flagesalt – eller groft salt
  • 1 spsk honning eller mørk sirup
  • 2 spsk HUSK – kan sagtens udelades
  • 1 dl hvide birkes – eller frø/ kerner som du holder af
  • 120-150 g valnødder ( blendet til mel)
  • ca. 6 dl. mel – jeg bruger Ølandshvede

Fremgangsmåde:

  1. Rør gæret ud i den lunede mælk og tilsæt de øvrige ingredienser – jeg bruger min røremaskine, men du kan sagtens ælte dejen i hånden, den skal gennemæltes godt, men er ikke en tung dej.
  2. Tilsæt ølandshvede lidt ad gangen og arbejd dejen godt igennem.
  3. Lad dejen være meget klæg og den skal ikke slippe skålens kanter helt. Sæt den til at hæve i ca. 45 minutter.
  4. Tænd ovnen på 215 grader varmluft.
  5. Form de ca. 15  boller med lidt mel på hænderne og pensl dem med æg – drys evt. med birkes hvis du har lyst..
  6. Hvis du vil lave dine boller til stjerner som vi har gjort, så form blot bollerne som du plejer, tag et plasikkort – ja, et dankort kan altså bruges til mange fornuftige ting ;o) og skær 3 snit i midten af bollen og vend vrangen ud ad, så “snipperne” kommer ud af – et voila; den fineste stjerne kommer til syne ♥
  7. IMG_6759
  8. Bag dine boller i ovnen ved 215 grader i ca. 7-8 minutter – og skru så ned til 185 grader og giv dem endnu ca. 8-10  minutter.
  9. Opbevar dem i en brødpose og de holder sig fint i 3-4 dage ♥ Bollerne egner sig fint til nedfrysning.

Nyd bollerne lune fra ovnen eller brug dem i madpakken dagen efter. De smager fantastisk ristede med en god skive ost på, til morgenmaden ♥ Mine skønne unger skal have dem med i madpakken som en sund bolle i stedet for rugbrødet i morgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>