Lucia boller

Lucia boller

Her hjemme hos os, holder vi af traditioner.. Lucia er en af de traditioner som år efter år skaber hygge, glade børn og voksne.. Når luciaoptogene er set, stimler vi sammen om bordet og hygger os med luciabollerne.. Duften af kardemomme og de fine brød med sjove former – jo, det hører julen til ♥

Bollerne har jeg her lavet i en koldhævet udgave – dét i erkendelse af, at det er rart at kunne putte bollerne i ovnen uden flere omgange efterhævning som lucia bollerne ellers gerne skal have, for at blive helt rigtige.. At man på denne måde sagtens kan servere nybagte luciaboller til morgen bordet, gør på ingen måde, metoden ringere ♥

I mine lucia boller har jeg valgt, at putte revet marcipan som ikke hører sig til i det oprindelige luciabrød – eller lussekatte som bollerne også kaldes, men dette er den version som vi holder allermest af.

Lidt historie omkring Lucia :

Traditionen omkring Lucia stammer fra Sverige. Det er svenskerne, der begyndte at bage luciaboller/lusseboller/lussekatte i det 16. århundrede. Selve lucia-traditionen dukkede først op i Sverige i 1920′erne. Oprindeligt blev den 13. december betragtet som den mørkeste nat, hvor selveste Djævlen kom sammen med sin sorte kat. Lussekattenes snoede form skal minde om en kattehale, og ‘lusse’ er sandsynligvis en afledning af Lucifer (dvs. Djævlen). Den mere lyse side af sagen er, at Lucia betyder lys ♥ Det menes at være navnet på en martyr, der blev dræbt i 304 i Syrakus, fordi hun skaffede mad til de skjulte og straffede kristne. Da de kristne var skjult i mørke tunneller, havde hun lys på hovedet for at kunne se, idet hun jo bar maden i hænderne. Hun er således symbolet på den, der bringer lys og håb i mørket ♥

Opskrift på koldhævede lucia boller – ca. 20 stk.

Ingredienser:

  • 100 g smør
  • 2 ½ dl minimælk – eller den mælk du har
  • 20 g gær
  • 3 spsk lunt vand
  • ½ tsk kardemomme og ½ tsk gurkemeje – eller erstat med en knivspids safran
  • 1/2 dl sukker
  • 1/4 tsk salt
  • 70 g revet marcipan
  • 350-425 g hvedemel – afhænger meget af typen af hvedemelet.

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smørret og bland det med mælk og krydderier. I en anden skål røres gæren ud i lidt lunt vand. Det gøres lettest med fingrene.
  2. Tilsæt smørblandingen og herefter sukker, den revne marcipan og salt. Melet tilsættes lidt ad gangen til dejen føles samlet og elastisk, den skal være lidt våd i det.
  3. Kom et fugtigt viskestykke over skålen og lad den hvile i køleskabet natten over. Hvis du ikke har tid til det, skal du gå frem efter en lidt anderledes opskrift – denne kan du finde på bloggen – her:
  4. Næste morgen skal dejen temperere lidt på køkkenbordet, når den tages ud af køleskabet. Herefter æltes den meget kort igennem og skæres i ca. 20-25 lige store stykker og formes som lucia boller. Som det ses på billederne, så holder vi af at have vores boller små – så er der nemlig en rigtig god undskyldning for at tage 2 ♥
  5. Pynt med rosiner eller korender og lad bollerne efterhæve i ca. 15 minutter (mens du sætter kaffen over ♥) Pensl de fine boller med lidt sammenpisket æg, før du sætter dem i ovnen ved 190 grader i ca. 12 minutter.

Nyd luciabollerne som de er eller med lidt smør – sammen med dem du holder af ♥ Bollerne smager fantastiske som helt nybagte. De kan sagtens varmes lidt i ovnen eller på en brødrister dagen efter, men skal du bruge dem senere end det, så frys dem ned. De tages blot op og varmes i ovnen når der skal julehygges ♥ Glædelig og lys lucia til jer ♥

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.