Luksus mazarin tærte med æbler og nougat

IMG_7348IMG_7366IMG_7340IMG_7359

For lidt tid siden, var vi til grill på terrassen hos farmor og farfar – noget der ikke sker ret tit – men i går inviterede vi os selv – afslutning på året etape Bornholm løb af staben og der findes intet bedre sted at se de seje løbere, end fra farmor & farfars terrasse ♥

Jeg havde lovet, at medbringe lidt dessert – og valget faldt på tærte, nok mest fordi jeg havde været heldig endelig at få fingre i det skønneste tærtefad – i yndlingsfarven – mintgrøn ♥ og det skulle da afprøves.

Tærten er lidt en luksusudgave – med skøn knasende mørdejsbund, blød nougatmasse, sød mazarin og lækre æbler på toppen ♥ Du kan vælge kun at lave mazarinen og du kan faktisk nøjes med at lave halv portion, hvis du vil have et mindre lag – som du kan se på billederne, er kagen høj – dog nok mest pga. mit tærtefad – som indbyder til en høj, skøn udgave af tærten – alternativt, så lav tærten i et fad med Ø 28 ♥

Tærten kan serveres lun efter et par timer på køl eller kold dagen efter den er bagt – den holder sig sprød og lækker på køl i ca. 4 dage ♥

Tærtedej – til en form i ca. 26 cm. 8-10 kageglade mennesker:

  • 375 g hvedemel
  • 75 g flormelis
  • 175 g koldt smør
  • ½ tsk ingefær
  • 1 lille æg
  • en knivsids salt

Fremgangsmåde – tærtedej:

  1. Bland flormelis og hvedemel og tilsæt saltet. Smuldr det kolde smør i dejen og rør det til en grynet masse. Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen- du må endelig ikke ælte – da dejen vil blive umulig at rulle ud. Pak dejen i film og stil den på køl i ½ times tid. Lav evt. nougat og mazarinmasse imens.
  2. Del dejen i 2 – med ca. 2/3 og 1/3 – og rul først den største ud. Rul dejen ud i ca. ½ cm tykkelse og beklæd din form med dejen. Hvis den ikke har kølet længe nok eller hvis du har svært ved at rulle den ud – så fortvivl ikke – jeg presser den altid bare ud i formen – og tro mig – den smager skønt uanset ;o) 
  3. Husk at komme dejen godt op ad siderne – gerne helt op. Prik dejen med en gaffel og stil den på fys i ca. 20 minutter.
  4. IMG_7336
  5. Bag din bund i ca. 15 min ved 180 grader.
  6. Tag bunden ud og lad den køle af.

Nougatmasse:

  • 100 g nougat
  • 60 g smør
  • 1 æg
  • 35 g hvedemel – eller 30 g mandelmel

Fremgangsmåde – nougatmasse:

  1. Bland det stuetempererede nougat med smørret – som også har stuetemperatur.- tilsæt æg og hvedemel og pisk det kraftigt i ca. 4 minutter. Smør nougatmassen på bunden og sæt den i fryseren i ca. 15 minutter mens du laver mazarinen.

Mazarinmasse:

  • 200 g marcipan
  • 135 g sukker
  • 145 g smør
  • 4 store æg
  • 50  g hakkede mandler
  • 30- 50 g hvedemel
  • evt. 75 g god mørk chokolade

Fremgangsmåde – mazarinmasse:

  1. Rør marcipan, smør og sukker sammen til en ensartet masse – gerne i røremaskine- tilsæt æggene et ad gangen og vend mandler, hvedemel og evt. chokolade i tilsidst.

Topping:

  • 2-4 æbler – jeg brugte pink lady med skræl – jeg havde kun æbler på toppen i denne tærte – næste gang vil jeg bruge dobbelt op – altså 4 æbler og putte æbler mellem nougat og mazarinlaget, for at få mere æblesmag.
  • Perlesukker og mandler – hakkede eller flager – til pynt.

Fremgangsmåde – topping:

  1. Skyl æblerne og skær dem i både.

Samling af tærten:

  1. Fordel din nougatmasse ovenpå den afkølede bund. Læg mazarinmassen ovenpå. Fordel æblerne i det mønster du ønsker dig. Hvis du ønsker dig at tærten får mere smag af æble – i stedet for at mazarin, så gem lidt æblestykker i mazarinen også :o)
  2. Rul evt.resten af dejen ud og læg den evt.som et låg ovenpå frugterne. Jeg valgte at lade min stå uden og har gemt dejen til en anden lækker tærte. Den kan opbevares i fryseren i op til 3 mdr.
  3. Drys med perlesukker og mandler og kom den i ovnen i ca. 1 time og 10 minutter ved 150 grader. Hold øje med tærten så den ikke bliver for mørk.
  4. IMG_7340IMG_7345
  5. Læg stanniol over kagen hvis kagen tager for meget farve.

Nyd tærten lun – den tager et par timer om at køle ned og være lun – jeg havde faktisk min på køl i 2 timer – og den var stadig ret lun i midten – det kommer dog an på hvor “dyb” din tærte er – min er ret dyb..

Tærten smager fantastisk med en smule skyr med vanilje eller is / flødeskum. Det kan også anbefales herfra, at lave tærten dagen før den skal serveres – den sætter sig og bliver fast og skøn i konsistensen. En lækker sommertærte – som kan varieres med alle typer frugt – her skal den prøves med pærer/ brombær samt med blåbær / citron i nær fremtid ♥

IMG_7342IMG_7366

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>