Rugbrødslagkage med bærmousse, hvid chokolade & ganache

IMG_5976

I går fik vi nogle helt særlige venner på besøg – venner vi ikke har set på længe og som har været savnet ♥ En dejlig og altid kærkommen lejlighed til at hoppe i bageboblen og kreere lidt kærligheder ♥ Så dét var hvad jeg gjorde.. Denne gang havde min søde mand fået lov, at komme med ønske til, hvad vi skulle have til dessert.. Han elsker lagkage… Og det gør jeg bestemt ikke – ja, der findes kage jeg ikke kan lide ;o)  Så jeg gik i tankeboks – der måtte kunne komme noget godt ud af sådan en udfordring – og det gjorde der ♥ Denne lagkage er med skønne bunde af rugbrød og lækre ristede hasselnødder – mousse med dejlige sommerlige bær og mascarpone ( jeg er ikke vild med ren flødeskum) og toppet med den altid fantastiske ganache ♥

Kagen består umiddelbart af mange komponenter – men lad dig ikke skræmme – den er hurtigt lavet – jeg vil tro at tidsforbruget samlet, er ca. 1 time – og tro mig; den er arbejdet værd ♥

Ingredienser – til en kage på Ø 28 cm – til ca. 8-10 kageglade personer ♥

Ingredienser – bunde:

  • 5 æg – deles i hvider og blommer
  • 200 g brun farin
  • 1 spsk koldt vand
  • 2 spsk usødet kakao
  • 2 tsk bagepulver
  • 4 spsk maizena
  • 1 tsk rålakridspulver – kan sagtens udelades !
  • 150 g tørt rugbrød
  • 140 g hasselnødder

Ingredienser – bærmousse:

  • 250 g blandede bær – dem du holder mest af – frosne eller friske
  • 2-3 spsk sukker
  • 1 spsk vand
  • 3 blade husblas
  • 2 dl fløde
  • 200 g mascarpone
  • 1 stang vanlije
  • evt. 100 g god hvid chokolade

Ingredienser – chokoladeganache:

  • 150 g Callebaut 70,6% eller anden god mørk chokolade
  • 1½ dl fløde

Endvidere:

  • 100 – 150 g friske bær
  • evt. flormelis eller lidt ekstra lakridspulver til pyntning af kagen

Fremgangsmåde – bunde:

  1. Tænd din ovn på 175 grader.
  2. Pisk æggeblommer, farin og vand til en æggesnaps.
  3. Rist hasselnødderne i ovnen ved 175 grader i 8-10 minutter og nuldr dem så hinderne falder af. Blend rugbrødet sammen med hasselnødderne. Du kan også vælge at rive rugbrødet p et rive jern og blot hakke hasselnødderne – det blev min løsning, da jeg stod i vores sommerhus, uden blender ♥ næste gang kagen bliver lavet vælger jeg samme løsning, for det var skønt med det knas som det gav bundene at nødderne ikke var blendede.
  4. Bland melblandingen med bagepulver, vanlijekorn,kakao, maizena og lakridspulver.
  5. Pisk æggehviderne stive.
  6. Vend melblandingen i æggesnapsen og sørg for at det arbejdes godt sammen. Du vil tænke, at det er en tyk og sej masse – bare vent, det hjælper ♥ Tilsæt tilsidst de stive æggehvider og vend det roligt sammen så du bevarer luften i dejen.
  7. Smør en springform på Ø 28cm eller 2 mindre forme med smør og drys den med sukker. Min springform her i sommerhuset er kun Ø26 og jeg valgte at lave den samt 5 små muffins – en idé er skabt, for ungerne elskede smagen af bundende – vi lavede lidt ganache og puttede på og lidt bærmousse – de faldt i rigtig god smag ♥
  8. Hæld dejen i formen og bag den i ca. 40 minutter. Har du delt dejen i 2 springformen skal du kun give dem ca. 20-23 minutter.
  9. IMG_5969
  10. Lag bundene afkøle helt og del kagen i 2 – dette gøres nemt med sytråd som du trækker igennem. Du kan sagtens bruge en savtakket kniv til at dele bundene, hvis du har mere lyst til det ♥
  11. IMG_5973

Fremgangsmåde- bærmousse:

  1. Kog bær og sukker sammen i en gryde.
  2. Læg husblassen i blød i min. 5 min. vrid det og kom det i bærmassen. Rør først lidt af mascaponen i, herefter vaniliekornene og tilsidst resten af mascaponen.
  3. Pisk fløden og vend det i. Lad moussen køle og fordel det på de helt afkølede bunde. Brug ca. ½ af moussen og drys et dejligt lag af hvid chokolade ovenpå – den resterende halvdel smøres ovenpå kagen.
  4. IMG_5974

Chokolade ganache:

  1. Hæld fløden i en lille gryde og lad den langsomt varmes op til lige under kogepunktet – lad den lige begynde at sætte sig lidt bobler/ skum i overfladen – tag gryden af varmen og tilsæt din hakkede chokolade. Rør lidt i ganachen og lad den trække et par minutter. Rør derefter i den til den er blank og fin.
  2. Hæld ganachen over kagen, lad gerne ganachen løbe ned ad siderne på kagen og pynt med de friske bær – drys evt. flormelis gennem en sigte og stil den på køl et par timer, så ganachen har sat sig godt.

IMG_5982IMG_5978

Nyd sammen med nogen du holder af ♥ Kagen er lækker – den er sprød og saftig på samme tid, smager lidt af sol og sommer ♥ Vær ikke bange for at den er tung i det – der er noget at tykke på – specielt hvis du som jeg ikke blender rugbrød og nødder, men blot hakker og river det.. Moussen er nem, at have med at gøre og smager af en smuk sommerdag ♥ Rigtig god fornøjelse – jeg håber at du vil nyde den ligeså meget som jeg gjorde ♥

Inspirationen til sammensætningen af denne kage har jeg bla. fundet hos Timm Vladimir og hos Charlotteskøkken.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>