Skønne og sunde knækbrød

IMG_4928 IMG_4937

Herhjemme holder vi alle meget af knækbrød – derfor er valget faldet på knækbrød i dag – udenfor regner det og er ret mørkt.. Herinde er der gang i leg, brændeovn og kaffedrikkeri ♥ Her får du min yndlings knækbrøds opskrift – uden hvedemel – men med en masse gode og sunde kerner og frø. Lad dig ikke afskrække af ingredienslisten – brug det du har og hold blot “in mente” at du rammer ca. 10 dl tørstof – herunder mel, til de ca. 2½ dl væske og 1 æg som indgår i opskriften – så kan du frit variere som du vil. Knækbrødene er hurtigt lavet og holder sig fint ( hvis de ellers får lov ♥) i en dåse i op til en uge. Du kan også fryse knækbrødene ned. Her får du opskriften i den ret neutrale form – den er også fantastisk tilsat f.eks. oregano og rosmarin og drysset med lidt parmesan. En sød udgave kunne indeholde kanel og lidt honning. Mulighederne er uendelige ♥

Ingredienser til 2 mindre plader eller til 1½ fulde bradeplader.

  • 1 dl hørfrø – malet til mel ( de sunde fedtstoffer i hørfrøene frigives, når frøene knuses )
  • 2 dl mandler – malet til mel – hvis du har lyst, kan du erstatte med andet mel
  • 1 dl havregryn – malet til mel
  • 1 dl græskarkerner
  • 1 dl solsikkefrø
  • 2 dl sesamfrø
  • ½ dl blå birkes
  • 1 dl nøddeflager
  • 1/4 dl nigellafrø
  • 3 spsk HUSK
  • 2 tsk salt
  • 1/4 dl chiafrø
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 æg
  • 1 dl olivenolie
  • 1½-2½ dl Vand – afhænger af hvilke kerner og frø du bruger – jeg brugte 1½ dl til mine
  • evt. 50 g tørrede tranebær.

Fremgangsmåde:

  1. Rør alle ingredienser sammen – har du ikke alle ingredienser – så justerer du blot i mængden på dem du har – eller lav om og lav knækbrødet med de ting du har i skuffen ♥
  2. Jeg har valgt at lave ca. halvdelen med tranebær, da mine skønne unger holder meget af dem ♥
  3. Rul eller tryk dejen ud på en bageplade ( her er til 2 stk) beklædt med bagepapir. Du kan også vælge at rulle ud mellem 2 stykker bagepapir.
  4. Af denne dej bliver der 2 mindre plader eller 1 fulde plader – alt afhængig af hvor tykke knækbrød du laver og hvor flydende dej du vælger at lave.
  5. Hvis du vil have dine knækbrød i firkanter, runde eller andre former, skal du præge dem før de bages. Hvis du ønsker at de blot skal være fint rustikke, kan du knække dem ud efterfølgende.
  6. Bag dine knækbrød ved 165 grader i 15 minutter – eller til de er let gyldne.
  7. Lad knækbrødene køle helt af på en rist og opbevar dem i en lufttæt dåse.
  8. Nyd dem sammen med dem du holder af – til en god kop kaffe, til eftermiddagsmad, i madpakken eller til morgenmaden ♥ De smager fantastisk med en god skive ost eller en god marmelade ♥

IMG_4940

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>