Verdens bedste brød

IMG_2996

Det er ikke rigtigt en hyggelig weekend morgen hjemme hos mig, hvis ikke det her brød står og pryder morgenbordet.. Dét jo vel at mærke efter, at jeg er listet op før alle andre – har tændt ovn, stearinlys og bageboblen, sat brødet i ovnen og vækker de andre mens den skønne duft af nybagt brød breder sig i huset…

Dette brød laver jeg – og mine skønne unger i et utal af variationer. Jeg vil her gengive den helt neutrale opskrift som jeg finder den bedst og et par af de variationer som jeg oplever at mine unger vælger.

Ingredienser – til et stort brød

  • 625g hvedemel
  • 2 tsk salt
  • 5 dl koldt vand
  • 5 g gær – en lille klump på størrelse med en ært
  1. Rør gæret ud i vandet – brug en almindelig røreske. Tilsæt mel og salt og rør lidt i dejen – den skal IKKE æltes og ikke være ensartet. Dejen skal hæve i 12 timer ved stuetemperatur og hævningen sørger for at gæret ” gør sit job” – derved bliver dejen “æltet” perfekt. ♥

Når dejen har hævet ( jeg rører den altid sammen lige før jeg går i seng – så er den klar næste morgen ) skal den ud på bordet og gerne ligge i et par timer. Hvis du ikke har tiden til det – kan du sagtens røre forsigtigt i dejen så snart du kommer ud i køkkenet og så lige lade den stå mens du gør flg.:

  1. tænd ovnen på 250 grader, mens den varmer op gør du din stegeso eller din gryde klar. Stegesoen skal trække med vand i 10 minutter og efterfølgende smøres med olie, hvis du bruger gryde, skal den smøres med olie. Sæt stegeso/ gryde i ovnen, så den bliver godt varm.
  2. Tag stegeso/gryde ud af ovnen – pas på – det er virkelig varmt ! Hvis du bruger gryde, så strø lidt mel i gryden – brug gerne en lidt mere grov type mel end hvedemel- det vil gøre at dit brød slipper gryden lettere. Put dejen ned i stegeso/gryde og put låg på. Bag brødet ved 250 grader i 30 minutter. Tag herefter låget af og bag videre i ca. 15 minutter ( hold lidt øje med om det bliver for mørkt )
  3. Tag stegeso/gryde ud og vend brødet ud på en rist – prøv at lytte til brødet -ja, et lyder skørt, men brødet knitrer helt fantastisk ( det er altid en fryd, når mine unger flokkes om brødet lige når det kommer ud – for “ vi skal lige høre de sjove lyde som brødet laver, mor ♥ ”

Brødet smager helt fantastisk som helt nybagt, men holder sagtens i ca, 5-6 dage i en lufttæt pose eller beholder. Smager himmelsk ristet med en skive god ost og hjemmelavet marmelade ♥

Variationer:

IMG_3170

Merles yndlings ♥

  • Skift ca. 150 g. af hvedemelet ud med grahamsmel og tilsæt hørfrø, solsikkekerner, nigeallafrø, sesamfrø- hvide og sorte – i alt ca. 100g. Vælg de kerner og frø som du holder af ♥. Du behøver ikke justere i mængden af vand – brødet bliver en smule mere kompakt, men det bliver det ikke dårligere af ♥

Villads´og Elliots yndlings ♥

  • Tilsæt godt med gurkemeje (de elsker vist bare farven, for vær ikke nervøs for om det smager for voldsomt igennem!) ca. 3-4 spsk, grofthakkede valnødder – ca. 100g. samt 5 g. chiafrø.

IMG_3000

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>