Honningkage med et tvist
Så er vi hjemme igen efter en fuldstændig fantastisk ferie i Caribien – Den Dominikanske Republik ♥ Hjertet er fyldt til randen af glade minder og børn og voksne er fyldt med nærvær, glæde og kærlighed – skønt!
Vel hjemme igen mærker jeg trangen til at hoppe ind i min bageboble igen – og idag bliver dagen hvor huset for første gang i år fyldes med julestemning.. Jeg holder meget af honningkage og har her lavet min helt egen favorit. Den klassiske honning kage har fået et tvist af god kakaosmag, kaffe og citrusfrugter. Den hjemmelavede skønne abrikos”sirup” er skøn men kan sagtens erstattes af en god appelsin eller abrikosmarmelade ♥
Kagen kan sagtens spises som den er – men bliver bestemt ikke ringere af at blive fyldt med sirup/marmelade og den skønne creme. Om man overtækker med chokolade er også en smagssag ♥
Ingredienser – en lille bradepande 25 x 35 cm.
- 200 g honning – stuetempereret
- 100 g smør – stuetempereret
- 100 g sukker
- 100 g brun farin
- 4 store æg stuetempereret
- 1 appelsin – saft og skal heraf
- 1 citron – saft og skal heraf
- ½ dl afkølet stærk kaffe eller espresso
- 60 g god usødet kakao
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk kanel
- 1 tsk nelliker
- 1 tsk ingefær
- 1 tsk kardemomme
- 250 g hvedemel
Ingredienser – abrikossirup:
- 1 vaniljestang
- 80 g abrikoser
- 60 g marcipan
- 20 g sukker
- 1 appelsin- skal og saft
- 1 citron – skal og saft
- 3 dl vand
Ingredienser – creme:
- 150 g smør – stuetempereret
- 120 g flormelis
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 1½ tsk vaniliesukker – eller kornene af ½ vanilijestang
Fremgangsmåde – kage:
- Bland det stuetempererede smør, honning og de 2 slags sukker i en skål og pisk det ensartet.
- Tilsæt de stuetempererede æg et ad gangen.
- Tilsæt skal af appelsin og citron samt samt af disse sammen med kaffe eller espresso.
- Bland krydderier, kakao og mel og sigt det i dejen
- Tilsæt hvedemel og rør til en jævn dej.
- Hæld dejen i en smurt form eller en form foret med bagepapir og bag den ved 170 grader varmluft i 45 minutter. Jeg valgte en bradepande på 25 x 35 cm.
Fremgangsmåde abrikossirup:
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland det med sukkeret – for at skille kornene ad. Bland vaniljen med de øvrige ingredienser i en gryde og kog det til abrikoserne er møre – mine fik 45 minutter. Blend massen så det er ensartet og stil den på køl.
Fremgangsmåde creme:
- bland alle ingredienser sammen ( hvis du bruger vaniljestang, så skrab kornene ud og mas dem lidt med lidt flormelis for at de deler sig – og bland dem derefter i ) og pisk den til en blød masse. Smør cremen på den afkølede kage.
Når kagen er afkølet flækkes kagen – gerne med en savtakket kniv ( det er lettest og “krummer” ikke dejen). Siruppen smøres på og hvis du vil have creme i din honningkage skal du smøre den på nu. Jeg smører hver af bundene med hver deres fyld – og lægger dem sammen.
Kagen kan sagtens trække i køleskabet, godt pakket ind i plastfolie i op til 5 dage før den spises – det bliver den kun bedre af ( Men det er næste umuligt at vente så længe ♥ ) Kagen kan sagtens laves helt færdig og så fryses ned ! Så tages kagen blot op i god tid og overtrækkes med chokolade eller ganache før den skal bruges.
Fryser du den ned så har du en smule jul liggende i fryseren til en dag hvor I skal hygge lidt ekstra ♥
Her har jeg valgt at tilføre lidt nostalgi – mine egne gamle glasbilleder er sat på for at hygge lidt ekstra ♥ Den letteste løsning er at overtrække hele kagen med et fint lag chokolade – men lidt hyggeligt ser det ud, når stykkerne er skåret og fuldt overtrukne ♥ Pynt stykkerne som du har lyst og nyd med dem du holder af ♥